SMALFILM & VIDEO

PRISER

Pris for hard-disk / minnepinne kommer alltid i tillegg !

Pris oppgitt i pris-sammenligningen, er alltid det rimeligste alternativet, og det kan fort bli dyrere hos flere av aktørene.

Hos Smalfilm & Video koster den første halvtimen kr. 650,00. Det medfører at selv en liten filmrull på 3 minutter, koster kr. 650,00. Har du mellom 30 og 60 minutter film, vil det koste deg kr. 1.150,00, selv om ikke filmen er mer enn 35 minutter. Deretter økes prisen med kr. 1.000,00 pr. påbegynte time. Det medfører at om du har 65 minutter film, koster det deg kr. 2.150,00.

Det innebærer at Smalfilm og Video krever deg for bortimot en times arbeide de ikke har utført.

De er imidlertid ikke alene om å gjøre dette, men det gjør ikke saken bedre. Spesielt ikke siden det utstyret som Smalfilm & Video bruker til å «digitalisere» dine filmer, er utstyr som ikke på noen som helst måte er i stand til å gi deg noe i nærheten av tilfredsstillende kvalitet.

Du finner mange andre leverandører i denne pris-sammenligningen som gjør en mye bedre jobb, og det til lavere priser enn det Smalfilm og Video krever. Velg en av disse i stedet.

Firmaet overfører dine filmer kun til SD (Standard Definition: 720 x 576 linjer), interlaced, som er et dødt format.


UTSTYR

Copal Sekonic CP 77   Off the wall   Sony  VX-2100.

Dette er ett av to firmaer i denne prisundersøkelsen som benytter seg av en vanlige filmfremvisere og et eldre,  interlaced videokamera i SD ( Standard Definition: 720 x 576 linjer) for å «digitalisere» dine filmer. Basert på utstyret som brukes, er det rimelig å anta at dine filmer projiseres på lerret el.lign. og filmes av med videokameraet.

For overføring av 8mm til digitalt format, benytter Smalfilm & Video en standard 8mm filmfremviser, Copal, Chinon eller Elmo. Disse er alle tre utmerkede filmprojektorer for å vise filmen på lerret, men til filmscanning er de vel ikke akkurat det beste alternativet.

Til å filme det projiserte bildet , brukes et Sony Handycam VX-2100, mini-DV. Kameraet ble introdusert tidlig på 2000-tallet, før HD, flatskjerm, progressiv scanning etc. var vanlige begrep. Kameraet «filmer» i vanlig, interlaced SD (Standard Definition 720 x 576 linjer) kvalitet. I dagens HD, Widescreen,  «progressive capture» og flatskjerm-verden, tilfredsstiller dette oppsettet på ingen måte dagens krav.

Kvaliteten?  Ja se det du.  Det blir i hvert fall ikke terningkast 6, eller 5, eller………….

Dette er en digitaliseringsmetode (om man i det hele tatt kan kalle det for det) som ikke hører hjemme på denne siden av årtusenskiftet, og kvaliteten blir deretter, dvs. slett ikke god, og langt unna hva du får med nyere utstyr som gir deg både HD (High Definition 1920 x 1080 linjer) samt progressiv scanning.

I dette oppsettet er det så mange kvalitetsforringende elementer, at resultatet på ingen måte står i samsvar med prisen som forlanges.

Ved å bruke en standard 8mm filmprojektor, har man allerede der 3 elementer som reduserer bildekvaliteten.

Først har man en lys-kilde som konsentrerer lysintensiteten i senter av bildet, og derved gir det som kalles «hot-spot». Resultatet er at bildet er overeksponert i senter, og undereksponert i i ytterkantene. Dette gjør seg spesielt gjeldende i filmer som allerede er overeksponert fra fotografens side.

Element 2 ligger i filmfremviserens objektiv, som, i beste fall, er et middelmådig objektiv , med dårlig oppløsning. I tillegg vil et slikt objektiv redusere kontraster og farger, samt gi en fortegning i bildet. Det resulterer i at bildet ikke kan stilles slik at både senter og ytterkanter i bildet er skarpe samtidig.

Det fantes svært få virkelig gode objektiv til 8mm fremvisere, og de som fantes, var svært dyre. Et kvalitetsobjektiv til en 8mm fremvisere kostet ofte mer enn både fremviser og det medfølgende objektivet kostet, og det ble derfor ikke solgt så altfor mange av disse.

Element nr. 3 som vil gi en kvalitetsforringelse, oppstår dersom filmfremviseren ikke har en trinnløs variabel hastighet. Har man ikke det, vil man få  store problemer med pulsering av lyset i bildet. Dette kommer av at fremviseren og kameraet ikke løper synkront. For å unngå å få denne lys-pulseringen, må man kjøre filmen med nøyaktig 16,66 bilder pr. sekund om filmfremviseren har en 3-bladet blender, og 25 bilder pr. sekund om fremviseren har en 2-bladet blender.

Nå har mange Copal, Chinon og Elmo fremvisere mulighet for trinnløs justering av hastigheten, så i dette tilfellet, er ikke pulsering av lyset nødvendigvis et problem. Men det er likevel så mange kvalitetsforringende elementer, at resultatet totalt sett likevel blir dårlig.

Neste kvalitetsreduserende element er den metoden som benyttes for å foreta selve digitaliseringen av bildet, dvs. det sørgelige faktum at bildet rett og slett blir projisert på et lerret, en vegg eller en liten hvit papp-plate. Her taper man ytterligere kvalitet på så viktige områder som kontraster og farger, og resultatet er at bildet blir blasst og fargeløst og fremstår relativt slørete.

Når man så skal bruke et videokamera, som igjen har et objektiv som reduserer kvaliteten både med hensyn til kontraster, farger og skarphet, sitter man igjen med en bildekvalitet som er et bedrøvelig skue i forhold til den kvaliteten som finnes i et D-8mm, S-8mm, 9,5mm eller 16mm bilde.

For å kunne ta vare på denne kvaliteten, kreves helt andre metoder enn av-filming av et bilde projisert et lerret, en vegg eller en papp-plate.

Om du kun ønsker å se dine digitaliserte smalfilmer på liten 2″ mobiltelefonskjerm, kan kanskje denne metoden til dels fungere. Men når prisen man må betale for dette er så høy som den er her, har man betalt alt for mye for noe man like gjerne kunne fikset selv hjemme på hobbyrommet.


LOGO 2 SMALL

 Digital Audio & Video Transfer Services